Διαφήμιση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σύνδεση ΧρήστηFreeCurrencyRates.com

Πρωτοσέλιδα

Ειδήσεις
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς μπαίνει το κοινωνικό μέρισμα PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 11:42

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει

“Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ”

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς μπαίνει το κοινωνικό μέρισμα

Πληρώνονται τα αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια

Ξεκίνησαν οι πληρωμές και μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα σήμερα το απόγευμα ξεκινά η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Οι ένστολοι που βρέθηκαν χθες το απόγευμα μπροστά σε κάποιο ATM διαπίστωσαν ότι ο τραπεζικός λογαριασμός τους έχει φουσκώσει. Μετά τις 5 το απόγευμα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των ένστολων τα εφάπαξ ποσά των αναδρομικών που προέκυψαν μετά τις κρατήσεις ενώ εν αναμονή της πληρωμής των αναδρομικών ποσών βρίσκονται οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι διπλωμάτες και τα μέλη των κρατικών Ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνή. Οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων που δικαιούνται αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου αφού τότε προγραμματίζεται η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν στους ένστολους ποικίλουν ανάλογα τον βαθμό, τα χρόνια υπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση. Για παράδειγμα, ένας ανώτατος αξιωματικός, στο βαθμό του ταξίαρχου, λαμβάνει από 8.600 έως 9.500 ευρώ (καθαρό ποσό). Όπως ανέφεραν πληροφορίες, άλλο είναι το ποσό για τον ταξίαρχο με τρία παιδιά και άλλο για τον έγγαμο χωρίς παιδιά.

Ο πρώτος έχει σαφώς περισσότερες κρατήσεις, συνεπώς έλαβε μικρότερο ποσό. Στην ίδια λογική και τα χορηγούμενα αναδρομικά στους άλλους βαθμούς. Αντισυνταγματάρχης για παράδειγμα λαμβάνει το ποσό των 5.700 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ομοιόβαθμοι του οι οποίοι πήραν έως και 6.200 ευρώ. Έγγαμοι ανθυπασπιστές με παιδιά, αλλά με διαφορετικά χρόνια υπηρεσίας, ορισμένοι πήραν περί τα 2.700 ευρώ και κάποιοι άλλοι 2.400 ευρώ.

Τα ποσά που θα μπουν τελικά στην τσέπη τους είναι κουρεμένα, καθώς οι συνολικές κρατήσεις αγγίζουν το 35% του συνολικού εφάπαξ ποσού, αφού εκτός από τον φόρο εισοδήματος 20%, επιβάλλονται περαιτέρω κρατήσεις εξαιτίας της Νοσοκομειακής περίθαλψης, της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλων ειδικών εισφορών και κρατήσεων.

Το κοινωνικό μέρισμα

Από σήμερα το απόγευμα ξεκλειδώνει ο κουμπαράς του κοινωνικού μερίσματος των 710 εκατ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά το απόγευμα τα χρήματα θα βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν μέρισμα συνολικού ύψους άνω των 630 εκατ. ευρώ ή 480 ευρώ κατά μέσο όρο το κάθε νοικοκυριό. Όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση και την υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία θα λάβουν την έκτακτη οικονομική βοήθεια στις 28 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Φορολογικά νέα

 
Λύνεται το θέμα με τις λανθασμένες δηλώσεις ακινήτων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 11:39

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει

“Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ”

Λύνεται το θέμα με τις λανθασμένες δηλώσεις ακινήτων

Αλλάζουν τα δεδομένα για το ανέκκλητο

Προ εκπλήξεων βρίσκονταν συχνά όσοι φορολογούμενοι είχαν κινηθεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα με βάση τις διατάξεις του νόμου 4446/2016. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί πολίτες είχαν υποβάλει δηλώσεις Ε9, οι οποίες ήταν λάθος και δεν μπορούσαν να τις τροποποιήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν κάποιος επιθυμούσε να προχωρήσει σε αγοραπωλησία ακινήτου, να μην καθίσταται εφικτό, ενώ έπρεπε να προχωρήσουν σε νέα δήλωση, γεγονός που τους επιβάρυνε με σημαντικά έξοδα, κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης στα Φορολογικά Νέα.

Το ανέκκλητο των δηλώσεων

Πιο συγκεκριμένα, ως και αυτή τη στιγμή, σημαντικά ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν από το ανέκκλητο των δηλώσεων, το οποίο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα φορολογικά γραφεία πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αναγράφονταν λανθασμένα, στοιχεία που αφορούν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, ήταν αδύνατη η οποιαδήποτε διόρθωση των δεδομένων.

Αρκετοί ήταν οι φορολογούμενοι που είτε καλούνταν σε αυτή την περίπτωση να καταβάλουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι η διόρθωση ήταν αδύνατη στις τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9. Σε αυτή την περίπτωση ήταν απαραίτητη δεύτερη αναγραφή με τα ορθά στοιχεία, για να μπορέσει να προχωρήσει η σύναψη συμβολαίων, γεγονός που σήμαινε ότι οι φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν διπλό ΕΝΦΙΑ.

Με το νέο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή και έχει τίτλο: «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ», στο εξής θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες ανακαλείται η υποβληθείσα με τις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 του νόμου 4446/2016. Προϋπόθεση για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοθετήματος, είναι να υφίστανται παραστατικά, με τα οποία να αποδεικνύεται ότι συντρέχει λόγος ανάκλησης από την πρώτη Ιανουαρίου του οικείου έτους. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία για τα συγκεκριμένα ακίνητα, για τα οποία είχαν υποβληθεί δηλώσεις με τις διατάξεις του νόμου 4446, να έχει εκδοθεί και να έχει χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Δεν επιστρέφονται οι φόροι

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται, όσοι πλήρωσαν διπλό ΕΝΦΙΑ, για λανθασμένες δηλώσεις κατά το παρελθόν, δεν θα λάβουν επιστροφή των φόρων που έχουν καταβάλει.

Πηγή: Φορολογικά νέα

 
Αρχίζουν έλεγχοι επαγγελματικών λογαριασμών PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 11:36

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει

“Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ”

Αρχίζουν έλεγχοι επαγγελματικών λογαριασμών

Έληξε χθες η προθεσμία για τη δήλωσή τους

Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν εντός των προσεχών ημερών οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που, αν και είχαν υποχρέωση, δεν δήλωσαν στο σύστημα TAXISnet τους λεγόμενους «επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς» στους οποίους οφείλουν να συγκεντρώνουν αποκλειστικά όλες τις εισπράξεις λιανικών συναλλαγών που πραγματοποιούν.

Η προθεσμία για τη δήλωση των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών έληξε χθες και από σήμερα όσοι υπόχρεοι δεν συμμορφώθηκαν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ, εφόσον εντοπιστούν από τους ελεγκτές. Όσοι μη συμμορφωθέντες δηλώσουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς αυτούς θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο μόλις 100 ευρώ.

Πάντως οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμη τηρήσει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες αν κρίνει κανείς από το αίτημα για παράταση της σχετικής προθεσμίας, το οποίο υπέβαλε χθες στην υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζήτησε να παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η προθεσμία για τη δήλωση των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών επικαλούμενη το γεγονός ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα που χρήζουν διευκρίνισης σχετικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής τους λογιστές - φοροτεχνικούς με τα απαραίτητα στοιχεία». Η ΠΟΦΕΕ ζήτησε επίσης να υπάρξει εκ νέου ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ποιοι είναι υπόχρεοι έτσι ώστε να προβούν στη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών τους.

Προς το παρόν, η υποχρεωτική χρήση επαγγελματικών λογαριασμών, για τη συγκέντρωση όλων των εισπράξεων από λιανικές πωλήσεις ή από άλλες λιανικές συναλλαγές, ισχύει από σήμερα για περισσότερους από 500.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν 143 δραστηριότητες. Η χρήση των τραπεζικών αυτών λογαριασμών θα δώσει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να έχει μια πιστότερη απεικόνιση των συγκεκριμένων εισπράξεων. Κι αυτό διότι μέσω ελέγχων στους επαγγελματικούς λογαριασμούς οι υπάλληλοι των Ελεγκτικών Κέντρων και των ΔΟΥ θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το ύψος των λιανικών συναλλαγών των υπόχρεων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ παράλληλα θα μπορούν να διασταυρώνουν πιο εύκολα πληροφορίες για τις δαπάνες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίες πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα όφειλαν όλοι το αργότερο μέχρι χθες, 12 Δεκεμβρίου, να έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των επαγγελματικών λογαριασμών τους στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Υποχρεωμένοι να δηλώσουν έως χθες τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους στην ΑΑΔΕ ήταν, συγκεκριμένα, όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν μία ή περισσότερες δραστηριότητες, κύριες ή δευτερεύουσες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε λίστα με 143 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης λίστας υποχρεούνται να έχουν αποκτήσει επαγγελματικούς λογαριασμούς εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στον επαγγελματικό λογαριασμό του, κάθε υπόχρεος οφείλει να αποδέχεται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, πληρωμή με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς επίσης και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω υπόχρεων.

Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί πρέπει να δηλώνονται σε μορφή IBAN και να επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης λογαριασμού, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίησή του.

Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με ΚΥΑ, σε κάθε περίπτωση μη δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στο TAXISnet η οποία θα εντοπίζεται από τους ελεγκτές της AAΔΕ θα επιβάλλεται στον ελεγχόμενο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών θα επιβάλλεται στον υπόχρεο διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 
Νέα αναστολή για το φόρο υπεραξίας ακινήτων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 11:34

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει

“Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ”

Νέα αναστολή για το φόρο υπεραξίας ακινήτων

Στο «ψυγείο» θα παραμείνει και το 2019, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων νεότερη τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος ο φόρος υπεραξίας», έως και τις 31-12 2019.

Από το 2014 όταν ψηφίστηκαν οι διατάξεις για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Κάθε χρόνο, στα τέλη Δεκεμβρίου ψηφίζεται μια τροπολογία με την οποία ο φόρος υπεραξίας μπαίνει στο «ψυγείο» για το επόμενο έτος αλλά μέχρι τώρα- άγνωστο γιατί- δεν έχει καταργηθεί.

Οι «παγωμένες» διατάξεις προβλέπουν ότι:

- Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

- Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

- Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Όλα τα παραπάνω, θα ίσχυαν εάν ο φόρος είχε ενεργοποιηθεί.

Πηγή: Κέρδος online

 
Ποιοι «κόφτες» μπαίνουν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 11:33

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει

“Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ”

Ποιοι «κόφτες» μπαίνουν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών. Για ποιους δεν θα επιτρέπεται η χρήση της ρύθμισης. Η ύστατη ευκαιρία και πως θα προβλεφθεί ακόμη και κούρεμα της αρχικής οφειλής.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κυβερνητική πρόταση για μια νέα, «έκτακτη» ρύθμιση οφειλών, που θα προβλέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, εκτός από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Οι ενστάσεις των δανειστών δεν έχουν καμφθεί, όμως, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι αναγκαία μια ακόμη ρύθμιση που θα εντάσσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις -που ήδη υπάρχουν για την πλειοψηφία των οφειλετών- για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτές. Ξεκαθαρίζουν άλλωστε ότι πρόκειται για την ύστατη ευκαιρία, καθώς το ευνοϊκό πλαίσιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα. Και αυτό γιατί από το 2020 αναμένεται να αλλάξουν όλα, σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας που ήδη συζητείται και θα ψηφιστεί εντός του 2019.

Με βάση αυτήν, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν ένα συγκεκριμένο και μόνιμο σύστημα ρυθμίσεων που δεν θα αλλάζει. Παράλληλα, κομβικό σημείο στην επιδιωκόμενη συμφωνία, εκτιμάται πως είναι η ύπαρξη δικλείδας ασφαλείας που θα «κρατά» μέσα στις υπάρχουσες ρυθμίσεις όσους έχουν στο παρελθόν ενταχθεί σε αυτές και συνεχίζουν να τις εξυπηρετούν.

Οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται σε χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ. Οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, ενώ η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα.

Προσοχή όμως. Η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Και αυτό διότι μέχρι τώρα αυτοί οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν, είτε στο νόμο Κατσέλη, είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ως προς τις οφειλές, θα αφορά αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 και εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με στόχο να παραμείνει ανοικτή το πολύ έως 6 μήνες.

Παράλληλα, στη ρύθμιση θα προβλέπεται ξεκάθαρα ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017) και του ΦΠΑ.

Βάσει των όσων έχουν τεθεί έως σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος µε το ύψος της οφειλής, αλλά και µε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι έως 85% με 95%, ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται και υπό προϋποθέσεις κούρεμα της αρχικής οφειλής.

Ο επανυπολογισμός

Το πρώτο βήμα, που φαίνεται πως έχουν δεχθεί οι θεσμοί, γίνεται με τον επανυπολογισμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη προς το ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ταμεία θα μπορέσουν να ενταχθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους, αλλά και όσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης, χωρίς όμως να πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στην ρύθμιση των έως 120 δόσεων, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης, πληρούν τα ασφαλιστικά κριτήρια για να λάβουν σύνταξη, δεν μπορούν όμως να υποβάλλουν αίτηση καθώς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Χρέη, που πλέον έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ειδικά για αυτήν την ομάδα οφειλετών άλλωστε, το σχέδιο προβλέπει ακόμη και κούρεμα της αρχικής οφειλής, μέσω του επανυπολογισμού της συνολικής οφειλής. Αναλυτικά, η συγκεκριμένη πρόβλεψη εκτιμάται πως αφορά περισσότερους από 30.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους που βρίσκονται στη λίστα του ΚΕΑΟ και είναι ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που επεξεργάζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών, αφορά τον επανυπολογισμό των οφειλών με βάση το νέο σύστημα που προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου. Βασικό επιχείρημα στην διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια είναι ότι το κούρεμα δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης αφού θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν. Ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πτωχεύσει και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων.

Το «αγκάθι»

Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τις δικλείδες ασφαλείας που θα αποκλείσουν τις… διαρροές από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις που τρέχουν καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι υπάρχει μια βιομηχανία ρυθμίσεων που εκμεταλλεύονται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, μπαίνοντας σε αυτές μόνο για να λάβουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς να τις εξυπηρετούν στη συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ που αφορούν το τέλος Σεπτεμβρίου, μόλις ένας στους 3 που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, συνεχίζει να τις εξυπηρετεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπό διαπραγμάτευση ρύθμιση θα υπάρξει ρητή αναφορά ότι δεν θα αφορά χρέη τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι αυτό, ενδέχεται να «αδικήσει» κάποιους οφειλέτες, όμως είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών.

Πηγή: euro2day.gr

 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 3 4 5 6 7 8 9 10 > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2075