Διαφήμιση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σύνδεση ΧρήστηFreeCurrencyRates.com
PDF Εκτύπωση E-mail
Πλαφόν στις συντάξεις: Ποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα - Τι δήλωσε ο Βρούτσης
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 13:40

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει

“Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ”

Πλαφόν στις συντάξεις: Ποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα - Τι δήλωσε ο Βρούτσης

Το νέο πλαφόν για τις συντάξεις ορίστηκε στα 4.608 ευρώ, το δωδεκαπλάσιο δηλαδή της εθνικής σύνταξης και αφορά όλες τις νέες κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας που εκδόθηκαν από το Μάιο του 2016 και τις επαναυπολογισμένες με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Με την τροπολογία που κατέθεσε την ύστατη ώρα ο Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, μπαίνει τέλος στις χρυσές συντάξεις οι οποίες έφθαναν τις 10.000, 15.000 ακόμα και 24.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διευκρινίζει ότι «κανένας δεν πρόκειται να δει αύξηση σε «χρυσή» σύνταξη» και «θα επιστρέφεται σταδιακά το 20% της σύνταξης όσων πήραν περισσότερα χρήματα με βάση την τροπολογία».

Ποιοι θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω χρήματα; Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας περίπου 224 άτομα που έχουν ήδη λάβει συντάξεις έως 7.000 ευρώ. Στον αέρα μένουν όμως και ορισμένοι παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν πέρυσι γενναίες αυξήσεις καθώς από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους προέκυψε αρνητική προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 δόσεις, δηλαδή σε βάθος 5 ετών. Πέρυσι πήραν την πρώτη δόση. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα «πλαφονάρουν» πριν την ολοκλήρωση της χορήγησης των αυξήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης, δηλαδή, από τη θέσπιση ανώτατοι ορίου στο συνολικό ακαθάριστο ποσό για τις ήδη απονεμηθείσες πολύ υψηλές συντάξεις, και από τις προς απονομή μελλοντικές πολύ υψηλές συντάξεις. Η εξοικονόμηση αυτή για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023 εκτιμάται στο ποσό των 550.000 ευρώ περίπου, 1,3 δις περίπου, 1,5 δις περίπου, 1,7 δις περίπου και 1,8 δις περίπου αντίστοιχα. Προβλέπεται επίσης αύξηση εσόδων από την αναζήτηση και επιστροφή τυχόν επιπλέον διαφορών συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.

Πηγή: dikaiologitika.gr